Η τρυφερότητα. Η δοτικότητα. Η αγάπη. Όλα αυτά μαζί στο μπλέντερ των επιλογών για να φτιαχτεί βαλίτσα για ένα ταξίδι στην ομορφότερη άκρη μιας αλλιώτικης Ελλάδας.
Η αγάπη απλώνει σχοινιά, γέφυρες και λύσεις. Χαμόγελα που δείχνουν ευγνωμοσύνη. Όχι όποια κι όποια χαμόγελα. Αυτά που χαρίζουν τα μάτια. Κάτω από τη μάσκα και πάνω απ’ όλα αληθινά, ανεπιτήδευτα και λαμπερά. Χαμόγελα αγαπησιάρικα, γεμάτα φως.
Αθήνα – Καστελλόριζο. #sunfilos. Μια δράση. Μια ομάδα ανθρώπων και μια διαδρομή προσφοράς. Οι δυσκολίες ενώνουν και συμμαχούν. Ο αέρας κόντρα κι οι γιατροί στο καθήκον τους. Dermalab και Avène σε μια εκπληκτική δράση μ’ ένα σκοπό. Να εξερευνηθεί κάθε σημάδι από τον ήλιο. Να κάνει κανείς τον ήλιο φίλο. Να κρατήσει μόνο τα καλά απ’ αυτό το απίθανο φιλαράκι. Να γίνει απεικόνιση, εξερεύνηση και ανάλυση κάθε ελιάς που φιγουράρει σε κάθε επιδερμίδα.
Επιθυμίες κι ανησυχίες στο μικροσκόπιο των γιατρών του Dermalab.
Μια παρέα που επιθυμεί το καλύτερο για την επιδερμίδα. Ο στόχος είναι η υγιής επιδερμίδα. Καθαρή και φίνα επιδερμίδα, με διαύγεια και απαλότητα. Μια ομάδα εκπληκτικών γιατρών – δερματολόγων που ανησυχεί για κάθε ελιά που δεν ελέγχεται. Και δίπλα, κοντά, στο πλάι τους μια υπέροχη κι αγαπημένη εταιρεία καλλυντικών, η Avène, που έχει και προσφέρει έτσι απλά όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την απόλυτη προστασία κάτω από τον ήλιο.
Κι έρχονται οι πρώτοι του νησιού στο τοπικό ιατρείο. Οι γωνιές έχουν φτιαχτεί. Γωνιές με αντηλιακά, ενημέρωση, εξέταση και πρόληψη. Δισταγμός, φόβος και μια τζούρα αποδοχής.
Δεν κάνει τον γιατρό η ποδιά. Τον γιατρό τον κάνει η καρδιά. Ενσυναίσθηση. Τι ωραία λέξη. Πάντα ομορφαίνει το χώρο όπου κι αν τη βάλεις. Και μετά προστασία. Απαραίτητη. Τελείως υποστηρικτική σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς. Το νου σου όμορφε κόσμε. Κοίτα καλά γύρω σου. Ψάξε για ανθρώπους, εταιρείες και προϊόντα που εστιάζουν στο καλό. Το καλό πάντα θα νικά.
Το οπτικό μου πεδίο γεμίζει μπλε. Το μπλε που χαιδεύει κάθε φόβο και τον μεταμορφώνει σε επιρροή.
Να στυλώνεις κορμοστασιά στη βοήθεια. Να απλώνεις το χέρι που θα αγγίξει επιδερμίδα και ψυχή. Παρατηρώ το μικροσκόπιο των γιατρών. Η εξέταση αυτή είναι κάτι παραπάνω από ευεργετική. Οι λέξεις τους χαιδεύουν τα όνειρα των κατοίκων του Ακριτικού μας νησιού. Ακόμη κι αυτές που έχουν κάτι πιο σοβαρό να πουν περιέχουν προσοχή κι ένα ωραιότατο σκούντηγμα να σε φροντίζεις. Αναζωογονητικό το συναίσθημα που πλανιέται.
Μια δράση – σινιάλο στην αλληλοϋποστήριξη. Και τριγύρω τα πολύχρωμα σπίτια τοποθετούν κάποια αυριανά σχέδια σε παράταξη. Η ομορφιά είναι ξεκάθαρα συναίσθημα. Κι αυτή εδώ η δράση, σύμπραξη και ένωση του Dermalab με την Avène είναι το κάτι άλλο. Αν γυρίσεις τούμπα την ιδέα και την υλοποίησή της θα βρεις φουλ αγάπη. Αγάπη στο συνάνθρωπο. Χειροκρότημα σε κάθε τέτοια και παρόμοια ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πάμε τώρα λίγο στους ωραίους ανθρώπους του Καστελλόριζου. Σαν τις γάτες στα σοκάκια του νησιού. Γουργουρίζουν από ευχαρίστηση για την προσοχή κι αγάπη που δέχονται. “Από όπου κι αν έρχεται αυτή είναι υπέροχη”, μου λέει μια πανέμορφη γυναίκα της περιοχής. “Η θάλασσα απλώνεται μπροστά μας απέραντη. Απέραντη κι η ευγνωμοσύνη για κάθε γιατρό που προσγειώνεται εδώ”, μου λέει ένας τρυφερός παππούς.
Ευγνώμων κι εγώ που έζησα κι ένιωσα αυτό το ταξίδι. Χωρίς καμία σκηνοθεσία. Η κάμερα του Άρη έκανε ζουμ μόνο στην πράξη αγάπης και στην ουσία. Η υγεία. Μόνο αγάπη για όσα κάνεις για το συνάνθρωπο. Και το παν είναι το άγγιγμα. Από πάντα ήταν. Πόσο μάλιστα τώρα, μέσω μιας πανδημίας.
Η επιδερμίδα και τα σημάδια της γίνονται θέμα συζήτησης στο νησί. “Ο ήλιος και τα καλά του” λένε στα γραφικά καφενεία. Τα καλά της μικρής κοινωνίας. “Εσύ πήγες να εξετασθείς”, ακούω να λέει ένας έφηβος σε έναν άλλο. “Έλα, προλαβαίνεις”, τον παροτρύνω! Και μέσα σε λίγα λεπτά μια παρέα υπέροχων αγοριών πιάνουν σειρά με μια ξυπολησιά κι ένα χαμόγελο άνευ προηγουμένου.
Κράτησε το μήνυμα πέρα από την ατόφια αγάπη για το συνάνθρωπο. Να παρατηρείς τις αλλαγές. “Οι ελιές πάνω στο δέρμα είναι τα δικά μας νησιά που χρειάζονται έλεγχο”, μου λέει ένας υπέροχος γιατρός του Dermalab. Μειδιάζω. “Να φοράς αντηλιακό. Να φοράς καπέλο. Να ζητάς βοήθεια. Να υπακούεις στις οδηγίες των ειδικών”, λέω με τη σειρά μου σε μια φαντασμαγορική Ιταλίδα, που κατοικεί στο νησί περίπου 9 μήνες. “Καλέστε τις φίλες σας να έρθουν”, της λέω χαμηλόφωνα, ενώ κάθομαι δίπλα της και ξεσηκώνω όσο προλαβαίνω την υπέροχη ενέργεια και το πάθος της για ζωή! Κι εκείνη… Κάνει ένα τηλέφωνο. Μιλάει στα Γαλλικά. Χαμογελάει. “Έρχονται”, μου λέει. “Μιλήσατε Γαλλικά κι όχι Ιταλικά, σωστά”, της λέω! “Ναι, ναι! Μιλάω πολλές γλώσσες. Μ’ αρέσει να ταξιδεύω και να μένω για μήνες σε διάφορα μέρη”…
Σύνδεση με ωραίους ανθρώπους. Αυτό είναι το μαγικό εδώ!
Το νου σου όμορφε κόσμε στις δράσεις που έχουν υπέροχες τζούρες κοινωνικής ευθύνης (και προστατεύουν επιδερμίδα και ψυχή)!
Μπράβο σε όλους!!! Υπέροχη ενέργεια μέσω πανδημίας. Συγχαρητήρια.